Channel LCGW [OPGEHEVEN]

Landelijk channel

Vraag

25 november 2020
Profielfoto van Peter Paul Doodkorte
Adviseur/projectleider

“Hebben jullie ervaring met gebruikersvriendelijke rekenmodellen - bijvoorbeeld in Excel - waarmee je op casusniveau zicht krijgt op de kosten van het voorgestelde maatwerk?”

Toelichting

In het sociaal domein is het inzetten van maatwerk noodzakelijk. Met maatwerk bied je huishoudens die zijn vastgelopen weer perspectief. Bovendien is maatwerk in bepaalde casussen rechtvaardiger en rendabeler dan de standaardvoorzieningen. En nog veel belangrijker: Door maatwerk krijgen gezinnen weer regie over hun eigen leven.

Het opstellen van een inhoudelijk maatwerkplan is meestal goed mogelijk. Maar het maken van een reële vergelijking van de met maatwerk gemoeide kosten ten opzichte van een standaardoplossing blijkt lastiger. Hoe maak je een financiële paragraaf met daarin de kosten van de huidige situatie, de ’dreigende’ situatie en de kosten van het maatwerkscenario? Ten behoeve van het huishouden, maar ook richting de financier/gemeente. Zodat je, op basis van een goed onderbouwd verhaal, het maatwerk daadwerkelijk kunt realiseren.

Ik deel jullie input met de landelijke ambassadeur van 'Oppakken en leren van complexe casuïstiek' van het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd. Dit team helpt gemeenten bij complexe casussen waar niet direct goede hulp voorhanden is. Ze helpen ouders, kinderen, professionals en ambtenaren door mee te denken en te doen bij het vinden van oplossingen.

Ik hoor graag jullie ervaringen! 

Profielfoto van Bart Bakker
Kwartiermaker

Hoi Peter binnen www.proeftuinRuwaard.nl werken we met zogenaamde micro analyses die hier inzicht in geven
Als je meer wil weten hoor ik het graag

Profielfoto van Marian Schoone
Senior adviseur en projectmanager

Voor integrale zorg aan Kwetsbare ouderen hebben we in opdracht van InEen een eenvoudige rekentool gemaakt. Die is beschikbaar op de website van Beter OUd.
Als je op deze website https://www.beteroud.nl/lokaal-samenwerken/handreiking-kwetsbare-ouderen-thuis
wat doorscrolled naar beneden op de pagina kom je bij een stukje aanvullende instrumenten. Daartussen staat ook het Rekenmodel.
Andere instrumenten kunnen ook interessant voor je zijn misschien.
Als je verdere vragen hebt kun je me ook rechtstreeks benaderen op marian.schoone@tno.nl
Succes!

Profielfoto van Mirjam van den Hoek-Roelse
Mirjam van den Hoek-Roelse
Community Developer

Ken je de Doorbraakmethode al? En de 'maatschappelijke prijslijst' (effectencalculator)?