Channel LCGW [OPGEHEVEN]

Landelijk channel

Vraag

16 augustus 2019
Profielfoto van Floris Mesman
Stagecoördinator / Trainer Oplossingsgericht Coachen

“Wie heeft er ervaring met het opstarten van een buurtpreventieteam van vrijwillige buurtbewoners? Wat zijn de tips en tricks waar wij aan moeten denken?”

Toelichting

Een aantal buurtbewoners is met dit initiatief gekomen. Het gaat in eerste instantie om het terugdringen van overlast van (groepen) jongeren. Daarnaast willen ze dit initiatief wat meer body geven door aansluiting te vinden bij bijvoorbeeld het Wijkteam of Straathoekwerk.
Wij willen dit vanuit het Sociaal Wijkteam graag ondersteunen.
Heeft iemand hier ervaring met het opstarten van zo'n preventieteam (buurtvaders, straatcoaches) van vrijwillige bewoners?

Profielfoto van Annie Naber
Jeugdprofessional CJG De Bilt

Hallo Floris,
O.a. in De Bilt hebben we Ouders Lokaal, een platform vóór en dóór ouders. initiatieven op allerlei vlak, door ouders aangedragen wordt, in principe, leven in geblazen. Denk aan workshops: ouders van tieners, puberteit, ook in samenwerking met Jongerenwerk, maar ook allerlei (buurt gerelateerde) activiteiten.
Zie voor meer informatie: ouderslokaal.nl
Succes, Annie Naber
Coörd. Ouders Lokaal De Bilt

Profielfoto van Annette Wiegers
Voorzitter wijkcomité

Hallo floris,

Ik ben lid van wijkcomité westroijen in Tiel en heb vorig jaar een straat ondersteund die buurtpreventie wilde. Ook ivm overlast, vernieling door jongeren.
Onze gemeente heeft een hele lijst hoe je zoiets opzet. De url zal ik toevoegen.
Er zullen zoveel mogelijk mensen op de hoogte moeten worden gebracht en vragen of ze mee willen doen
Kies je voor whatsapp of nextdoor of iets anders
Een aantal coordinatoren die aanspreek punt zijn van de straat en die de sleutelfiguren zijn naar wijkagent, handhaving,gemeente en welzijnswerk.

Hopelijk heb je hier al wat aan. Als je nog meer wilt weten mail je maar.

vriendelijke groet
Annette wiegers

Profielfoto van Patricia Werkman
Opbouwwerker

Ik ben nu 5 jaar opbouwwerker voor de buurtpreventieteams in Almere. Ik kan je op weg helpen. Je mag contact opnemen.

Profielfoto van Corine Velthuyzen
Maatschappelijk en Sociaal Makelaar

Goedemorgen Floris,
Ik heb zelf geen ervaring met het opstarten van Buurtpreventie. Wel zijn er in de Hoeksche Waard meerdere Buurtpreventieteams actief. Wellicht willen zij hun ervaringen met jullie delen? Hier is de gemeente en ook welzijn zijdelings betrokken.

Profielfoto van Marloes Schreur
Marloes Schreur
Strategisch adviseur projectleider

In leeuwarden hebben we preventie teams. Collega’s van veiligheidszaken bij ons weten meer.

Profielfoto van Sonja Haven
Coördinator DeelgenotenOss

Hallo Floris,

In de Osse wijk de Ruwaard is men in het najaar van 2018 een buurtpreventieteam gestart. Het een en ander is gestart i.s.m. wijkraad, wijkstichting, politie en vele anderen.

Profielfoto van Judith Bach
Programma Manager Zorg en Welzijn

Hallo Floris,

Je kunt voor meer info eens kijken op de website van Buurtpreventie Helmond; https://www.buurtpreventiehelmond.nl/

We hebben hier inmiddels meer dan 40 buurtpreventieteams. De teams worden gevormd door inwoners en ondersteund door o.a. politie, opbouwwerk (LEVgroep).

Je kunt voor verdere vragen eens contact met hen opnemen.

Hartelijke groet en succes,
Judith Bach (LEVgroep)

Profielfoto van Bas Immerzeel
Dorpencoördinator

Goeiemorgen Floris,

op basis van je bericht kan ik niet inschatten of het aan de orde is maar wat ik wel zie gebeuren is dat het soms de hardste schreeuwers zijn met niet altijd de meeste nuance de overhand nemen in de toon van het gesprek. Een paar spelregels aan tafel kunnen helpen.
Niet alleen spelregels om de fatsoensnormen te stellen, maar ook bijvoorbeeld dat issues benoemen 1 is... maar dat je aan tafel zit om er ook iets aan te doen.

Daarnaast vind ik het heel belangrijk om overlast en jongeren in goed perspectief te zien. Jongeren op straat zijn geen hangjongeren, maar jeugd die elkaar ontmoeten. Wie zijn die jongeren? waarschijnlijk komen zij uit de wijk, zitten zij met jouw (klein)kinderen op school of de voetbal vereniging,...

Voor dus in oplossingen te duiken zou ik vooral de inwoners helpen met het schetsen van de context van de situatie. En ook niet alles wat je ziet hoeft een probleem te zijn....

Profielfoto van Gabie Conradi
Projectleider

Hoi Floris,

Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik zal je vraag voorleggen aan mijn contactpersoon bij ContourdeTwern in Tilburg. Ik denk dat zij hier wel ervaring mee hebben.
Daarnaast ken ik de coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar waar het gaat om allerlei initiatieven van onderop, dus wie weet dat hij verder kan helpen.

Mooi dat men iets wil betekenen voor jongeren, hopelijk niet alleen vanuit perspectief overlast en daarom de aansluiting met Wijkteam, Straathoekwerk. Ik denk aan een verhaal dat ik in Tilburg Noord hoorde, waar men met ondernemers en met politie de handen ineen heeft geslagen om tot een oplossing te komen. Daarbij kregen de "meelopers" kansen om stage te lopen, werkervaring op te doen bij ondernemers in de omgeving en pakte de politie de echte raddraaiers (geen aardig woord, maar je begrijpt wat ik bedoel, degenen die de leiding nemen en vaak de slimmeriken zijn binnen de groep door anderen voor hun karretje te spannen) flink aan. Gevolg was dat een aantal jongeren weer perspectief kreeg en daarmee verdween overlast en kwam er toekomst voor in de plaats.
Misschien kun je iets met het verhaal?

Ik ga ook de contactpersonen even benaderen... als je voor mij een mailaccount hebt waar ze je op kunnen bereiken is dat fijn: gconradi@zorgbelang-brabant.nl