Hoe definieer je 'progressie'? Wat wil je op dat punt precies bijhouden?
Progressie behelst dat wat voor de jongere belangrijk is. Zie eerdere reacties die ik gegeven en gekregen heb.
De gemeente eist van ons dat we per jaar rapporteren. Als ik uitleg dat processen met jongeren vaak langer duren is daar voor ons geen ruimte in helaas. Dus vandaar dat we een zoektocht gestart zijn om dit in kleinere stukjes in te delen.
grote doel is dat jongeren zelfstandig hun weg vinden in deze samenleving en dat hun netwerk op orde is.
tussenstapjes kunnen dan bv zijn dat ze beginnen met opbouwen van een netwerk, of dat ze aan bepaalde vaardigheden willen werken.
Ik heb vooral de vraag gesteld om niet denkwerk te gaan verrichten dat elders in den lande al gebeurd is. tijd is helaas schaars.
Dank voor je vraag. Zo denk ik er weer verder over na.
Sabine
Dag Sabine,
Ik werk op dit moment niet meer met jongeren en dus zeg ik misschien iets "ouds" maar toen ik samen met jongeren aan het werk was, gaven zij aan dat het voor hen belangrijk is om zelf bij te houden hoe ze vinden dat het gaat. Uiteraard vraag je dan of je zo nu en dan mee mag kijken en iets over mag nemen, maar je laat de regie meer bij de jongeren. Wie kan beter aangeven of het de goede kant op gaat dan de jongere zelf? (uitzonderingen daargelaten, maar focus op degenen die dat wel kunnen).
Verder zal ik je vraag uitzetten bij mijn contacten in de Jeugdzorg, wie weet hebben die nog verstandige tips.
Groet Gabie Conradi
Beste Sabine,
Mijn tip aan jou zijn er eigenlijk 2.
1e. Zorg aan de voorkant dat je met de jongere heldere en duidelijke resultaten hebt
afgesproken en dat met de jongere hebt gedeeld. Laat het dit als notitie op de
Smartphone van de jongere zetten
2e. Spreek met de jongere af dat hij of zij zelf (in 2 zinnen ) schrijft of de resultaten
zijn gehaald (waarom wel en waarom niet)
Bij ons als Gebiedsteam maken wij gebruik van een registratiesysteem (Regieboxx) waarin wij bij alle inwoners van ons gebied gebruikmaken van deze methode.
Op deze manier voorkom je dat jij als jongerenwerker, hulpverlener iets op schrijft dat niet door de jongere (inwoner) zelf is gedaan.
Het vergt in eerste instantie wel een aanpassing / verandering bij jou zelf. We zijn als hulpverlener geneigd om het over te nemen.
Succes en mocht je vragen hebben, mail dan gerust.
Gr. Marius
Hallo Marius,
Wat fijn om dit te krijgen als tip. We hadden sowieso bedacht dat we bij de jongeren zelf op willen halen wat voor hun belangrijk is. En nu geef je vooral ook het advies om het zo veel mogelijk bij de jongeren te laten. Erg fijn.
Dank
Sabine
Mextra is een pakket wat je als abonnement kunt kopen. Je kunt met de jongeren zelf een toegankelijkheid afspreken. Dan kunnen ze meeschrijven, of zien wat je als gespreksnotitie hebt gemaakt, evt laten wijzigen of wat wenselijk is.
Beheerder en toegang is zelf in te richten.
Er zijn vast meer van dat soort systemen. Ook zodanig dat ze er een EVC en CV van kunnen maken. Dat heb ik toevallig een paar jaar geleden gezien bij een scholieren programma. Dat was meer grafisch ook leuk, aantrekkelijk. Konden de kinderen bijv. foto’s uploaden.
Hallo Monique,
We werken nu nog met Regas. dat is echter totaal niet functioneel voor jeugd en wat wij beogen. Dus dank voor deze tip.
Sabine
Beste Sabine, actuele vraag. Progressie in het proces van jongeren klink voor mij nog redelijk abstract. Voordat progressie kunt gaan meten dient duidelijk te zijn wat het vertrekpunt is (0-meting), wat je doel met de jongere is en op welke wijze jullie samen dit doel wensen te bereiken. Voor de motivatie en betrokkenheid kan het ook zinvol zijn om tussendoelen te benoemen en hierop in te spelen. Maar een 0-meting en het stellen van een doel alleen is niet voldoende. Om vervolgens de progressie meetbaar te maken is het van belang een helder duidelijk aan te geven op welke punten (indicatoren) je de progressie wilt (en ook kunt) meten. Periodiek kun je voor deze indicatoren een meetmoment inlassen. Dan kan middels een gesprek waarin de te meten punten aan de orde komen maar door het periodiek aanbieden van digitale (slimme)vragenlijsten die door de jongere en/of begeleider periodiek worden ingevuld. Aan de hand van een dashboard kun je de vorderingen bij houden en beter interpreteren en indien nodig daarop inspelen zonder hierover een tijdrovende administratie bij te houden. Voor meer informatie over het meten van progressie middels (digitale) slimme vragenlijsten kun je altijd contact met me opnemen. Hartelijke groet
Hallo Edwin,
Inderdaad. Geen progressie is meetbaar zonder 0-meting.
En welke parameters gebruiken we met de jongeren.
Wat is voor hun belangrijk en wat dienen we te rapporteren aan de gemeente, zijnde de opdrachtgever.
Dank hiervoor.
Sabine
Hoi Sabine,
misschien goed om even iets meer info te geven over het soort proces je wil volgen. Heb je laagdrempelig contact met jongeren vanuit bijv. ambulant jongerenwerk bij de voetbalkooi zal je hier anders mee omgaan dan wanneer je een individueel traject loopt met een jongere.
Zonder in te gaan op alle mooie mogelijkheden in de ontelbare cliëntvolgsystemen en registratiesoftware denk ik dat je oplossing vooral ligt in het zoeken van mogelijkheden. Aan dit antwoord zul je dus niet heel veel hebben wanneer je deze vraag stelt omdat je op zoek bent naar een systeem dat je ook kunt gebruiken voor verantwoording.
Zoek even naar de mogelijkheden van de AVG, merk nog steeds dat veel sociaal professionals het als een enorme belemmering in hun mogelijkheden zien, terwijl het juist kaders biedt over wat je allemaal kan doen en hoe je dat op een goede manier doet.
Op 26 juni 2018 op een congres over verward gedrag Jolanda van Boven hier over horen spreken "Biedt de AVG ruimte?". Ik heb een handout van de presentatie, zie bijlage.
Hallo Bas,
Dit is een mooie handreiking om mee te nemen in ons denkwerk hierover.
We doen na de zomer sowieso weer een bijeenkomst over AVG binnen ons werkveld, dus dit is waardevolle input voor ons.
Dank
Sabine
Dag Sabine,
Jan Schellekens heeft een monitorsysteem ontwikkeld genaamd Jongeren in Kaart. Je zou met hem contact op kunnen nemen om te kijken in hoeverre dit systeem "AVG-proof" is. http://www.jeugdenjongerenwerk.nl/jongeren-in-kaart/
Als je je niet wilt of kunt vastleggen aan een registratiesysteem, bijvoorbeeld i.v.m. de kosten, kan je ook zelf een eenvoudige monitortool maken, gericht op de ontwikkeling van je doelgroep. Binnen de hulpverlening wordt veel de zelfredzaamheidsmatrix. Je kan , enigzins gebaseerd op deze methodiek je eigen ontwikkelpunten in een matrix zetten om het verloop bij te houden.
Als je in zo'n matrix persoonsgegevens vast legt zal je de jongere om toestemming moeten vragen, inzagerecht geven e.d. conform de AVG
Hallo Dick,
Dank voor je reactie.
De zelfredzaamheidsmatrix klinkt als een goed vertrekpunt.
We zullen het zeker meenemen in onze overwegingen.
Sabine
Dag Sabine, ik moest meteen aan een app denken en misschien is daylio dagboek een makkelijke manier om de voortgang van meerdere jongeren met elkaar en met jullie als professionals te delen. Ligt er natuurlijk aan wat je wilt meten, weten en wie er de progressie bijhoudt. Succes, Theo
Hallo Theo,
We hadden al een variant hierop gevonden. Ik weet niet of we hier gelukkig van worden maar dank voor je reactie.
Met jouw reactie en die van vele anderen kunnen we goed nadenken over wat we willen en daarna wat we nodig hebben daarvoor.
Sabine
Hoi Sabine,
Vanuit DA Systems werken we samen met verschillende jongerenwerkorganisaties op dat vlak. Ik heb je al een PB gestuurd hierover.
Ik sta je graag te woord over de mogelijkheden. In het kort zijn er 3 mogelijkheden:
- Kijken naar de progressie van de individuen
- Kijken naar de progressie van groepen
- Kijken naar de progressie van de wijk (overlastlocaties, vindplaatsen, etc.)
Mvg, Dimitri Hiy
www.dasystems.nl
Hallo Dimitri,
Ik was bij de dag van de jongerenwerker bij de workshop hierover. Dat heeft ons ook aan het denken gezet hier over. en omdat we zelf graag met een tool willen werken die niet te administratief tijdrovend is.
ik heb al op de website gebladerd en info doorgespeeld aan management en directie.
Dank voor je reactie
Hoi Sabine,
Keap it stupid simple :) Als ik goed naar mijn collega's jongerenwerkers heb geluisterd wil je vooral volgen van jullie 'empowerment' jongeren brengt. Is er sprake van groei:
- in persoonlijk functioneren: Meer zelfvertrouwen, meer zelfredzaamheid, beter zelfbeeld, meer grip op levensgebieden
- in sociaal functioneren: meer sociale contacten, betere sociale vaardigheden (luisteren, opkomen voor jezelf, samenwerken)
- in maatschappelijk functioneren: iets doen voor een ander, vrijwilliger zijn binnen of buiten het jongerenwerk, iets doen voor de wijk, de stad, enz.
Om te 'meten' of er sprake is van progressie gebruikten wij destijds smileys (rood > oranje > groen) of een cijfers, bijv. score 1 t/m 10. Je zou een lijst kunnen maken van alle jongeren die je kent en elk van hen elk kwartaal per een score kunnen geven. Eventueel nog ruimte voor opmerkingen/voorbeelden
Hallo Riemie,
Dit ziet er idd super simpel en zeer bruikbaar uit.
Dank voor je reactie. Hier hebben we zeer zeker wat aan.
Groetjes
sabine
Hoi Sabine,
Ik zie dat je veel reacties hebt gekregen. Veel succes met jullie vervolg. In 2011 heb ik een effectmeting gemaakt met input van jongeren zelf. Zal ik nog eens kijken of ik die kan vinden?
Hallo Saskia, binnen RegiCare is er binnenkort een module RegiSignaal beschikbaar bedoeld om snel zaken vast te leggen o.a. rondom jongeren. Kun je mij aangeven welke zaken jullie willen vastleggen. Dan kan ik kijken of we in die vraag kunnen voorzien. Groeten, Dirk Winkel, AdSysCo
Hallo Dirk,
We zijn net begonnen met dit thema, dus we hebben nog op een rij te zetten wat we precies willen registreren en waarom.
Nu in deze zomervakantieperiode ligt dit thema op een laag pitje voor ons, maar ik verzamel wel alle input die we van iedereen krijgen. na de vakantie pakken we dit als team verder op en kijken we ook binnen de organisatie wat nuttig en handig is.
Mocht ik vragen hebben, dan benader ik je.
Dank
Sabine
hallo Sabine,
het hangt er vanaf wat je precies wilt. Via de zelfredzaamheidsmatrix jeugd (https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Publicatie-NJi/Zelfredzaamheidschaal-voor-jeugdigen-(ZRJ).pdf ) kun je in beeld brengen hoe het gesteld is met een jongere of de jongeren in een wijk. er zijn schalen voor verschillende leeftijdsgroepen. belangrijk om deze lijst in een digitale omgeving in te vullen, zodat je data kunt combineren en koppelen.
Op individueel niveau kun je de progressie in beeld brengen per doel via de methodiek van goal attainment scaling. stel: je doel is: ik kan zelfstandig winkelen in de stad, kun je dat doel opknippen in kleine stapjes. 0=ik durf de deur niet uit, 1=ik durf met begeleiding op straat, 2=ik durf met begeleiding naar de buurtsuper, etc. 5= ik kan zelfstandig winkelen in de stad. zo kun je ieder stapje als succes vieren met de jongere. Doel behaald: ja. Je kan het ook iets anders inrichten: doel is: ik durf weer alleen te gaan winkelen in de stad: schaal van 0-4 (0-5) 0=niet, 1= een beetje, 2=soms, 5 is: helemaal. het hangt af van het doel wat het handigste is om te gebruiken.
Je kunt dan om de zoveel tijd met de jongere de voortgang op de doelen doornemen.
Ook hier geldt: probeer dit te registreren in een digitale omgeving, zodat je rapportages kunt maken en niet handmatig allerlei lijsten/documenten moet doornemen en turven.
Via de methodiek van Scott Miller kun je per gesprek nagaan in hoeverre het gesprek nuttig en effectief is geweest.
succes ermee!
Aletta Wagenaar
De Rom-cap is daar het meest geschikt voor.
Daarmee is ook het gemiddelde resultaat per behandelaar te achterhalen. Wat weer handig is voor de inkoop.
Kind of ouder vullen deze elke 3 maanden online in.
Verdiend zichzelf drie keer terug!
Hallo Sabine, Misschien is de app van Bettery een idee? Ken je die? Ik heb geen aandelen, maar bel wel groot fan van de onderliggende ICF. De app wordt gebruikt door cliënten. Zij besluiten zelf of ze de gegevens ook delen met hun behandelaar.
Hallo Sabine, ik moest meteen aan een oplossing denken welke we ontwikkeld hebben voor een club in Maastricht. Deze bestaat uit twee delen. Enerzijds een kleine webapplicatie waarmee je de vragenlijst(en) beheert en uitzet en anderzijds een App waarmee deelnemers de vragenlijst kunnen invullen. Dit laatste kan via een PC, tablet of via de telefoon, een internetverbinding is hierin voldoende. De data wordt vervolgens opgeslagen in de webapplicatie in een tijdlijn per deelnemer. Dan in de webapplicatie zit ook nog een statistieken editor waarmee je eenvoudig analyses kunt maken van de verzamelde data.
Wellicht voorziet deze oplossing aan jullie behoefte? Mocht er interesse zijn neem dan even contact met me op dan geef ik je toegang tot onze demo omgeving en dan kan je zelf eens (op je gemak) kijken of dit past binnen jullie organisatie.
Succes en groet
Marcel Jonker
Hoi Sabine
Interessante vraag. Leuk ook dat je naar aanleiding van de Dag van het Jongerenwerk met deze vraag kom.
Een aantal van bovenstaande reacties komen vanuit de hulpverlening. Binnen wijkteams worden verschillende registratiesystemen of apps gebruikt, die zich richt op de individuele casuïstiek. Als het jullie opdracht is om binnen het wijkteam te werken, dan wordt je als jongerenwerker helaas vaak gedwongen met dat registratiesysteem te werken.
Belangrijk is vooral wat je wilt met je registratie Zoals je ook aangegeven zijn deze registratiesystemen voor het werk als jongerenwerker niet geschikt en veel te bureaucratisch. Zeker niet als je de registratie vooral wilt gebruiken voor het volgen van straatjongeren (nog) zonder jeugdhulp-indicatie en/of jaarlijkse rapportage naar de gemeente.
Dan zijn de bovenstaande suggesties die Dick Smit (jongeren in kaart) en Dimitri Hiy (da-systems) hierboven gedaan hebben meer geschikt. En ik zie dat veel welzijnsorganisaties eigen registratiesystemen hebben. Daarnaast heb je ook nog de plusminmee-app voor jeugdgroepen van Straatcontact https://www.straatcontact.nl/pg-29326-7-95277/pagina/methode_straatcontactnl.html.
Als BVjong krijgen we wel vaker de vraag over goede registratiesystemen voor jongerenwerkers. Misschien goed om hier een expert-meeting over te organiseren. Sabine heb je interesse om hier samen met Dick Smit, Dimitry Hiy hierover door te praten. Dan wil ik namens BVjong hier wel het initiatief voor nemen.
Niko de Groot (BVjong)
Hallo Niko,
Wat een mooi antwoord. ik ga nog geen antwoord geven op de vraag om mee te denken.
We gaan nu als team de zomerperiode in. die is druk en rustig tegelijk. druk omdat er wel activiteiten plaats vinden, rustig omdat niet iedereen er tegelijk is deze zomer.
En hier zullen we zeker als team naar kijken. Ik ben ook niet de enige binnen onze organisatie die met dit thema bezig is, dus hier ga ik op terug komen bij je.
hartelijk dank
Sabine Wenneker-Goessens
Hallo Niko,
Nog als aanvulling. Ik denk dat het, als hiermee aan de slag wordt gegaan, handig is om ook VNG/ambtenaren welzijn hier in mee te nemen. Dit werkt namelijk beide kanten op.
sabine
Hallo Sabine,
Prima. De zomerperiode komt er ook voor mij aan.
Stuur begin september even een mail naar bvjong@gmail.com, Als jij en/of een teamlid hierover verder willen doorpraten.
Hallo Sabine,
Prima. De zomerperiode komt er ook voor mij aan.
Stuur begin september even een mail naar bvjong@gmail.com, Als jij en/of een teamlid hierover verder willen doorpraten.